door Jan D. Swart
Zoals door iedereen voorspeld was sloten de dubbelzijdig aan elkaar vastgeplakte coalitiepartijen in de Rotterdamse gemeenteraad kort na middennacht de rijen en stemden hun raadsleden voor het aannemen van het bestemmingsplan Feyenoord City.
Opnieuw is in Rotterdam een duur miljoenenplan met grote financiële risico's aangenomen en bovendien met het verschil van één stem. Daarmee degradeerde Rotterdam zich tot het niveau van een dorp. Uitgerekend op de dag dat burgemeester Aboutaleb met bloemen zijn nieuwe zes jaar inging. Maar toen er gestemd werd lag hij al op één oor.
De aanjagers van Feyenoord City hebben een prettige nacht, want de eerste woningbouw in het ontwikkelingsgebied rond de 2e Rosestraat kan daarmee worden voorbereid. Bovendien kunnen de acquisiteurs van de N.V. Stadion Feyenoord met een in het geheim beklonken (maar ontkende) dekking van de gemeente nu op zoek naar aanvullende investeerders.
De voorbereidingen op de woningbouw tegenover de Veranda – op de plek waar nu het parkeerterrein van De Kuip is – moeten wachten tot na de zomer 2021. Pas tegen die tijd is het Position Paper afgerond en zal de bvo Feyenoord – de twijfelende en eveneens gespleten voetbaltak – ja of nee gaan zeggen tegen een nieuw stadion.
Hun mening valt of staat of er in het exploitatiebeeld geld beschikbaar komt voor het kunnen aankopen van spelers. En ze loeren ook op de bouwkosten.
Ondertussen blijft het gebruik van De Kuip verzekerd. Ook later – als het geld niet wordt opgehaald – bij een eventuele renovatie met een derde ring, want de motie Simons – voor een coulante houding naar het erfgoed – werd met algemene stemmen aanvaard.
De stemming over het bestemmingsplan was aan het begin van de nacht op verzoek van raadslid Verkoelen (50Plus) mondeling. Zij wilde namelijk met eigen ogen zien wie De Kuip met een gebroken hart in de steek liet. Maar dat viel mee.
Partij van de Arbeid
Eigenlijk – zonder dat hij het zelf goed besefte – waren alle ogen gericht op Dennis Tak van de Partij van de Arbeid, die in het voortraject als bankier erg kritisch was op de gang van zaken (en nog), maar vannacht duidelijk geen dissident mocht zijn. En misschien wilde hij het ook niet zijn.
Bij de Partij van de Arbeid vertrekt namelijk volgend jaar wethouder Kathmann naar de 2e Kamer en moet de PvdA voor een jaartje een nieuwe wethouder leveren. Dat zou best eens fractievoorzitter Co Engberts kunnen zijn. Dus kon die zich donderdagavond geen coalitieblamage veroorloven.
Binnen het cordon van raadsleden is de echte gevoeligheid naar de historie van Feyenoord overigens minimaal. Bij sommige partijen zelfs nul. Dat geldt in alle eerlijkheid ook voor enkele politieke partijen die tegen het bestemmingsplan stemden.
Feyenoord is gewoon – diep triest - inzet geworden van een compleet politiek spel en de toenemende verwijdering tussen de coalitie en de oppositie.